Czy dieta może uchronić nas przed nowotworem?

Kilka słów o diecie osób chorych na raka i dla każdego, kto chciałby zadbać o swoje zdrowie.

Niedawno w nasze ręce trafił poradnik „Dieta kontra rak” Anny Rogulskiej, wydany przez Wydawnictwo Lekarskie PZWL*. Jest to niewielka książka o tym, jak powinna wyglądać dieta osoby cierpiącej na chorobę nowotworową. Poruszane w niej są najbardziej istotne zagadnienia w tematyce odżywiania osób chorych, jak i ogólnej problematyki żywieniowej.

Doktor Anna Rogulska, autorka książki, jest dietetykiem, specjalistą żywienia klinicznego. W „Dieta kontra rak” uświadamia czytelników, jak istotnym elementem w walce z rakiem jest odpowiednio zbilansowana dieta. Często ma ona dominujący wpływ na rozwój nowotworu, tempo jego postępowania czy uzyskiwanie lepszych efektów leczenia. Odpowiednie żywienie ułatwia pacjentom przetrwanie ciężkiego okresu terapii oraz szybszą regenerację organizmu.

Na początku książki zostają przybliżone nam naturalne produkty posiadające działanie nowotworowe, które każdy z nas powinien jak najczęściej wplatać w swoje posiłki. Poznajemy również prawidłowe techniki przechowywania produktów spożywczych i przygotowanych przez nas posiłków. Następnie zostają nam przedstawione najważniejsze aspekty diety osoby chorej na nowotwór, jak powinna być zbilansowana oraz jakich składników najbardziej potrzebuje osoba chora. Autorka wymienia witaminy i składniki mineralne niezbędne w diecie, ich właściwości oraz źródła.

Książka zawiera również krótki i łatwy do zrozumienia i zapamiętania opis wszystkich istniejących grupy produktów spożywczych. Autorka wymienia wszystkie rodzaje mąk, kasz oraz ich charakterystyki i zastosowanie. Dowiadujemy się, które tłuszcze są zdrowe, a które lepiej wyeliminować oraz co może być stosowane jako zamiennik cukru. Autorka przypomina o tym, jak ważne jest odpowiednie nawadnianie organizmu. Wymienia zalety regularnego picia wody oraz pomaga dowiedzieć się, jakie jest minimalne zapotrzebowanie organizmu w danym wieku. Poznajemy zalecenia odżywiania w wybranych chorobach nowotworowych oraz wskazówki odżywiania w trakcie leczenie onkologicznego.

„Dieta kontra rak” porusza również mocno nagłaśnianą tematykę nietolerancji niektórych grup produktów. Szczegółowo opisane są przyczyny i rozwiązania, które warto wprowadzić przy nietolerancji takich elementów diety jak laktoza i gluten. Autorka dostarcza nam również cennych porad jak radzić sobie z niepożądanymi działaniami leczenia onkologicznego: brakiem apetytu, zaburzeniami odczuwania smaku lub zapachu, suchości i bólu jamy ustnej i gardła, nudnościami i wymiotami, biegunkami i zaparciami, szybkie uczucie sytości oraz zmniejszenie bądź zwiększenie masy ciała.

W książce nie zabrakło również przepisów na zdrowe i zbilansowane posiłki oraz przykładowe jadłospisy. Pomagają one usystematyzować zebraną wiedzę oraz ułatwiają wprowadzenie zdrowych nawyków do swojej diety. Dania, przygotowane według receptur z książki, są smaczne, zdrowe i pełne wartości odżywczych.

Według nas, poradnik „Dieta kontra rak” powinien być obowiązkową lekturą nie tylko dla osób dotkniętych chorobą nowotworową. Poruszane w niej zagadnienia oraz udzielone porady mogą być stosowane również przez osoby zdrowe, którym zależy na utrzymywaniu dobrego samopoczucia. Wiele osób zapomina o tym, że to, co jemy, sprawia jak się czujemy i w jakiej kondycji jest nasze zdrowie.

 

* Polskie wydawnictwo naukowe założone w 1949 w Warszawie jako Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich.

Data publikacji: 12 grudnia 2016

Przeczytaj:

Najnowsze aktualności

Partnerzy

 
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 
  • SZYBKO, SPRAWNIE I BLISKO
    WSZYSTKIE FIRMY W JEDNYM MIEJSCU

  • NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
    KONFERENCJE, WARSZTATY
    DLA KOBIET Z CAŁEGO KRAJU

  • OGÓLNOPOLSKI SERWIS
    SKUPIA KOBIETY ORAZ
    KOBIECE BIZNESY W POLSCE